Oplopende wachttijden WIA-claimbeoordeling: UWV zoekt oplossingen
27 februari 2025
Door de stijging van WIA-aanvragen en een tekort aan verzekeringsartsen lopen de wachttijden voor een claimbeoordeling verder op. UWV streeft naar een maximale wachttijd van zes maanden, maar verwacht dat de achterstanden in 2025 blijven groeien. Daarom wordt samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezocht naar nieuwe maatregelen en prioriteiten. De tijdelijke voorrangsregeling voor mensen onder de 62 jaar met grotere re-integratiekansen is inmiddels stopgezet.
Wachttijden nemen toe: extra maatregelen nodig
De druk op WIA-claimbeoordelingen blijft toenemen. UWV erkent dat lange wachttijden voor cliënten onwenselijk zijn en biedt daarom tijdens de wachttijd een voorschot en re-integratiedienstverlening aan. De afgelopen jaren was het mogelijk om de wachttijden te verkorten, maar door de huidige ontwikkelingen is dat nu niet meer haalbaar. Om de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk in te zetten, moeten er keuzes worden gemaakt over de volgorde van beoordeling.
Naast de stijging van het aantal WIA-aanvragen speelt het tekort aan verzekeringsartsen een grote rol in de vertraging. Daarnaast is per 1 januari 2025 de buitenwettelijke 60-plusmaatregel en de tijdelijke overwerkregeling voor verzekeringsartsen beëindigd, waardoor de achterstanden verder oplopen.
Versnelde beoordeling niet langer haalbaar
Tot begin 2025 konden werknemers van 60 jaar en ouder na twee jaar ziekte gebruikmaken van een versnelde beoordeling, wat zorgde voor snellere duidelijkheid en een lagere werkdruk bij UWV. In 2024 profiteerden hier zo’n 10.000 mensen van. Begin 2025 werd een nieuwe prioritering ingevoerd, waarbij mensen met meer arbeidsmarktperspectief sneller beoordeeld zouden worden. De gekozen leeftijdsgrens van 62 jaar leidde echter tot onduidelijkheid, waardoor de regeling is stopgezet.
Samen met het ministerie van SZW werkt UWV aan nieuwe maatregelen die vanaf de zomer een meer realistisch perspectief moeten bieden voor zowel cliënten als medewerkers.
Structurele oplossingen noodzakelijk
Om wachttijden beheersbaar te houden, moet UWV structurele keuzes maken. Dit kan betekenen dat prioritering plaatsvindt op basis van re-integratiekansen of leeftijdsgroepen. Wat vaststaat, is dat iedereen die een sociaal-medische beoordeling aanvraagt niet zonder ondersteuning blijft. Tijdens de wachttijd krijgen mensen begeleiding bij re-integratie en kan een voorschot op de uitkering worden verstrekt, zonder terugbetalingsverplichting.
De komende maanden blijft UWV in gesprek met SZW om tot haalbare oplossingen te komen die cliënten sneller duidelijkheid geven over hun situatie.