Staan is het nieuwe zitten:
waarom langdurig staand werken ook niet zonder risico is

7 april 2023

De mythe dat langdurig zittend werken de grootste boosdoener is voor gezondheidsproblemen wordt steeds vaker ontkracht. Maar betekent dit dat staand werken dan de oplossing is? Niet helemaal.

Er zijn veel berichten over de schadelijke effecten van langdurig zittend werken. Maar uit recente studies blijkt dat staand werken ook niet zonder risico is. Wat betekent dit voor mensen die langere periodes op kantoor doorbrengen?

Staan brengt ook risico’s met zich mee

Langdurig staand werken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Naast zwelling in de benen en een afname van cognitieve functies, vergroot het ook de kans op hart- en vaatziekten.

Afwisseling is daarom belangrijk. Het afwisselen tussen staand en zittend werken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zit-sta bureau, of door regelmatig pauzes in te lassen om te bewegen, kan de negatieve effecten van beide werkposities verminderen. Volgens Arboportaal kan afwisselend zitten en staan gedurende de dag de productiviteit verbeteren en de gezondheid bevorderen.

Bovendien is beweging gedurende de dag essentieel voor een gezonde werkhouding. Zo wordt aangeraden om ten minste ieder uur 5 minuten te gaan staan. Het wordt daarnaast aanbevolen om minstens 150 minuten per week matige tot intensieve lichaamsbeweging te krijgen.

Staand of zittend werken?

Hoewel langdurig zittend werken niet de grootste boosdoener lijkt te zijn voor ernstige gezondheidsproblemen, betekent dit niet dat staand werken de oplossing is. Langdurig staand werken kan namelijk ook net zo schadelijk (of misschien wel schadelijker) zijn voor de gezondheid. De beste oplossing lijkt dan ook om regelmatig af te wisselen tussen staand en zittend werken en om voldoende te bewegen gedurende de dag. Zo kun je de risico’s van beide werkposities zoveel mogelijk beperken en gezond blijven tijdens het werk.

4 simpele tips die zeker bijdragen aan een gezonde werkplek

In plaats van je te veel zorgen te maken over de juiste zithouding, kun je beter kleine aanpassingen maken in je levensstijl. Met deze 4 eenvoudige tips zorg je ervoor dat je gezonder leeft en fysiek verantwoord werkt.

 1. Sport voldoende
  Sporten kan je lichaam en geest een boost geven. Vooral na een hele dag zitten kan dit een positief effect op je hebben. Je hoeft hiervoor niet uren te sporten, maar 20 tot 30 minuten bewegen per keer is al genoeg. Doe dit minstens 3 dagen per week.
 2. Let op je voeding
  Toegegeven: een croissant in de ochtend en een snack in de middag zijn lekker, maar je lichaam krijgt er geen energie van en ze zitten vol met verzadigde vetten (het is dus minder goed voor je hart en bloedvaten).
  Wanneer je een zittend beroep hebt, is gezond eten erg belangrijk omdat je weinig beweegt en dus ook minder verbrand op een dag. Eet daarom voedsel dat je langdurige energie geeft, zoals meergranen producten, appels of ongezouten pinda’s. Eet vijf of zes kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote. Zo verminder je energiedips en pieken. Eet de juiste porties om een voldaan gevoel te hebben zonder dat je maag propvol zit.
 3. Wandel 30 minuten per dag
  Gemiddeld zet de Nederlander op een werkdag zo’n 4000 stappen, terwijl de aanbevolen richtlijn 8.000 stappen is. Wandelen verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, verbetert je focus, geheugen en humeur. Maak bijvoorbeeld je pauzes actief door te wandelen of koffie te halen bij een koffietentje een paar blokken verderop. Je kunt je stappen ook meetbaar maken met een Fitbit of Oura-ring. Hierdoor weet je precies of je de dagelijkse richtlijn van 8.000 stappen haalt.
 4. Drink voldoende water
  Voldoende water drinken verlaagt de kans op een hoge bloeddruk en versterkt je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. Het advies voor volwassenen is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Om er zeker van te zijn dat je voldoende drinkt, kun je een bidon of drinkfles op je bureau zetten om jezelf eraan te herinneren meer te drinken.

Wil je meer weten over hoe je gezond kunt werken op kantoor? Neem dan contact op met onze experts voor passend advies.

In het kort:

 • Langdurig staand werken kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals zwelling in de benen, afname van cognitieve functies en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 • Het afwisselen van staand en zittend werken, bijvoorbeeld met een zit-sta bureau, kan de negatieve effecten van beide werkposities verminderen.
 • Beweging gedurende de dag is essentieel voor een gezonde werkhouding en het wordt aanbevolen om ten minste ieder uur 5 minuten te gaan staan en minstens 150 minuten per week matige tot intensieve lichaamsbeweging te krijgen.
 • De beste oplossing voor een gezonde werkplek lijkt te zijn om regelmatig af te wisselen tussen staand en zittend werken en voldoende te bewegen gedurende de dag.
 • Kleine aanpassingen in levensstijl kunnen bijdragen aan een gezonde werkplek, zoals regelmatig sporten, letten op voeding, 30 minuten per dag wandelen en voldoende water drinken.
Bron: Snellezen

Start typing and press Enter to search