Loonaanvullingsuitkering

Wat is een loonaanvullingsuitkering?

Een loonaanvullingsuitkering (LAU) is een uitkering voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, maar nog wel deels kunnen werken. Deze uitkering is bedoeld om het verschil tussen het oude loon en het nieuwe, lagere loon op te vangen, zodat de werknemer niet financieel achteruitgaat. De LAU wordt toegekend als de werknemer minimaal 50% van de vastgestelde restverdiencapaciteit benut.

Wat houdt restverdiencapaciteit in?

Restverdiencapaciteit is de mate waarin iemand met een arbeidsbeperking nog in staat is om te werken en daarmee inkomen te verdienen. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) bepaalt de restverdiencapaciteit door te beoordelen welke werkzaamheden de werknemer nog kan verrichten en wat hiermee verdiend kan worden. Dit gebeurt op basis van medische en arbeidsdeskundige onderzoeken. De restverdiencapaciteit wordt uitgedrukt als een percentage van het oude inkomen.

Wat is LGU (loongerelateerde uitkering)?

Een loongerelateerde uitkering (LGU) is een tijdelijke uitkering die wordt verstrekt aan werknemers die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geworden. Deze uitkering is gebaseerd op het laatstverdiende loon en wordt toegekend voor een bepaalde periode, afhankelijk van de duur van het arbeidsverleden van de werknemer.  De hoogte van de uitkering is 70% van het laatstverdiende loon. De uitkering is gekoppeld aan de duur van de WW en duurt daarom maximaal 24 maanden.

De LGU is bedoeld om inkomensverlies op te vangen tijdens de eerste periode van arbeidsongeschiktheid. Na afloop van de LGU-periode kan een werknemer, afhankelijk van de situatie, in aanmerking komen voor een loonaanvullingsuitkering (LAU) of een vervolguitkering (VVU)

Start typing and press Enter to search