Post-COVID: Wat weten we na twee jaar onderzoek?

16 december 2024

Post-COVID zorgt bij veel mensen voor grote problemen, zelfs jaren na hun besmetting. Uit onderzoek van het Erasmus MC en C-support onder 7.750 patiënten blijkt dat de meeste mensen nog steeds last hebben van veel klachten en een lage kwaliteit van leven ervaren. Herstel gaat langzaam en verloopt voor iedereen anders.

In het kort:

  1. Veel klachten blijven: Na twee jaar heeft het grootste deel van de patiënten nog steeds ernstige gezondheidsklachten.
  2. Minder werken en sociale beperkingen: Mensen werken minder of helemaal niet meer en hebben moeite met hun sociale leven.
  3. Oproep tot brede aanpak: Er is meer aandacht nodig voor medische én sociale ondersteuning van post-COVID-patiënten.

Gezondheidsklachten en langzaam herstel

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek kampen met vermoeidheid en moeite met denken en concentreren. Veel mensen (84%) hebben last van post-exertionele malaise (PEM), waarbij klachten erger worden na inspanning. Gemiddeld rapporteren patiënten 16 verschillende gezondheidsklachten, vaak matig tot ernstig. Hoewel sommige mensen kleine verbeteringen zien, is voor veel patiënten herstel nog ver weg. Leeftijd, opleidingsniveau en hoe ziek iemand was na de besmetting spelen een rol bij hoe goed iemand herstelt.

Problemen op werk en in het dagelijks leven

De gevolgen van post-COVID raken ook het werk en sociaal leven van mensen. Voor de besmetting werkte 95% van de deelnemers, maar na twee jaar is dat nog maar 71%. Het aantal uren dat mensen werken is gedaald van 31 naar 18 per week. Ook studenten lopen achter: bijna 70% heeft studievertraging. Veel patiënten ervaren daarnaast financiële problemen en hebben hulp nodig van familie en vrienden. Het gemis aan erkenning en goede zorg maakt het nog moeilijker.

Aanbevelingen voor betere zorg en ondersteuning

Het onderzoek benadrukt dat post-COVID meer is dan een medisch probleem. Er moet ook gekeken worden naar hoe mensen beter kunnen worden geholpen in hun dagelijks leven. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor specifieke groepen, zoals jongeren of mensen die al kwetsbaar zijn. Daarnaast roepen de onderzoekers op om verder te kijken naar andere ziektes die na een infectie kunnen ontstaan, zodat we hier meer over leren.


Als arbodienst begrijpt Uitgedokterd hoe groot de impact van post-COVID kan zijn op werk en dagelijks leven. Wij ondersteunen werknemers en werkgevers bij het vinden van oplossingen om re-integratie mogelijk te maken, ondanks de langdurige klachten. Samen kijken we naar wat wél kan, met oog voor de persoonlijke situatie van elke werknemer.

 

 

Start typing and press Enter to search