Ongewenst gedrag op de werkvloer
moet stoppen

9 maart 2023

In de Tweede Kamer wordt een initiatiefwet besproken om elk bedrijf, ongeacht de grootte, te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen. Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer dringt aan op deze verplichting, omdat uit onderzoek blijkt dat één op de zes werknemers te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer en de helft van de organisaties geen vertrouwenspersoon heeft om dit bij te melden.

Na de onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, The Voice of Holland, Ajax en de PvdA wil het kabinet serieus werk maken van de aanpak van dit soort MeToo-zaken. Hamer benadrukt dat het probleem van ongewenst gedrag diep verankerd zit in de werkcultuur en dat meldpunten alleen niet voldoende zijn.

Een vertrouwenspersoon kan hierbij volgens haar een belangrijke rol spelen. Regeringspartijen VVD en CDA hebben nog bedenkingen tegen de verplichting van een vertrouwenspersoon en willen een uitzondering voor kleine bedrijven. GroenLinks is hier juist tegen, omdat het volgens hen bij kleine organisaties juist lastiger kan zijn om problemen bespreekbaar te maken als er iets mis is.

Hamer vindt het belangrijk dat alle werknemers in alle gevallen ergens terechtkunnen en stelt voor dat bedrijven met een klein aantal werknemers de vertrouwenspersoon via een brancheorganisatie regelen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van de wet.

Externe vertrouwenspersoon bij Uitgedokterd

Uitgedokterd beschikt over een externe vertrouwenspersoon. Gevoelige zaken of ongewenste omgangsvormen die het functioneren van je medewerkers beïnvloeden op de werkvloer, moeten zij kunnen bespreken met een vertrouwenspersoon. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem waar niemand over geïnformeerd zal worden, zelfs de werkgever niet. Wil je meer weten over de externe vertrouwenspersoon? Neem contact met ons op.

Bron: nos.nl

Start typing and press Enter to search