Indexering minimumloon en
uitkeringen juli 2024

27 juni 2024

Het minimumloon wordt twee keer per jaar geïndexeerd: op 1 januari en op 1 juli. Alle uitkeringen zijn hieraan gekoppeld, waaronder ook de Ziektewet. Vanaf 1 juli stijgt het minimumloon met 3,09%. Hieronder lees je meer over de aankomende veranderingen en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

In het kort:
  • Reguliere indexering van 3,09% per 1 juli: het minimumloon stijgt naar €13,68 per uur bruto.
  • Extra verhoging van 1,2% afgewezen: de Eerste Kamer heeft tegen de extra verhoging gestemd.
  • Invloed op uitkeringen: stijging van het minimumloon heeft ook invloed op uitkeringen zoals bijstand, AOW, UWV-uitkeringen en de Ziektewet.

 

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Beslissing van de Eerste Kamer

Op 17 april 2024 heeft de Eerste Kamer tegen de voorgestelde extra verhoging van 1,2% gestemd. Dit betekent dat deze extra verhoging per 1 juli niet doorgaat. Deze verhoging was oorspronkelijk goedgekeurd door de Tweede Kamer in oktober, maar de spoedwet heeft de stemming in de Eerste Kamer niet doorstaan. Hierdoor blijft alleen de reguliere indexering van kracht.

Reguliere indexering van 3,09%

Ondanks het afwijzen van de extra verhoging gaat de reguliere indexering van het minimumloon wel door. Dit betekent dat het minimumloon met 3,09% stijgt, wat neerkomt op een bruto uurloon van €13,68. Deze jaarlijkse aanpassing is gebaseerd op de groei van de cao-lonen. Als werkgever dien je deze aanpassing door te voeren in jouw loonadministratie om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Invloed op uitkeringen

Naast de directe impact op de lonen die je betaalt, heeft de stijging van het minimumloon ook invloed op diverse uitkeringen die aan jouw werknemers kunnen worden uitgekeerd. Uitkeringen zoals bijstand, AOW, UWV-uitkeringen en de Ziektewet zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als je als werkgever zelf de Ziektewet-uitkering uitbetaalt, is het belangrijk dat je rekening houdt met deze nieuwe indexatie.

Start typing and press Enter to search