Schadevergoeding bij onterechte loonsanctie UWV

7 oktober 2024

In ons vorige artikel bespraken we de structurele fouten binnen het UWV, zoals foutieve uitkeringen en gebrekkige medische keuringen, die duizenden mensen treffen. In dit artikel richten we ons op een ander gevolg van die problemen: de onterecht opgelegde loonsancties aan werkgevers. Dit kan namelijk zware financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Wat kun je als werkgever doen als blijkt dat zo’n sanctie onterecht is opgelegd? Je kunt niet alleen de sanctie terug laten draaien, maar ook een schadevergoeding eisen. We leggen uit hoe dit proces werkt en welke schadeposten je kunt claimen.

In het kort:

  • Onterechte loonsancties van het UWV kunnen leiden tot schadevergoedingen voor werkgevers.
  • Schade kan worden geclaimd tijdens een beroepsprocedure of via een aparte procedure.
  • Verschillende schadeposten komen in aanmerking, zoals loonschade, re-integratiekosten en juridische bijstand.

Wat is een onterechte loonsanctie?

Een loonsanctie wordt door het UWV opgelegd wanneer zij van mening is dat een werkgever niet voldoende heeft gedaan om een zieke werknemer te re-integreren. Als na bezwaar of beroep blijkt dat de sanctie onterecht was, wordt deze ingetrokken en wordt het oorspronkelijke besluit als onrechtmatig beschouwd. Dit biedt de werkgever de mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen.


Hoe kun je een schadevergoeding claimen?

Er zijn twee manieren waarop een werkgever een schadevergoeding kan claimen na een onterechte loonsanctie:

  1. Tijdens de beroepsprocedure
    Als er een beroepsprocedure loopt tegen de loonsanctie, kan de werkgever direct een verzoek tot schadevergoeding indienen. Dit bespaart tijd, omdat de rechter zowel over de loonsanctie als de schadevergoeding kan oordelen in één procedure.
  2. Via een aparte procedure
    Is er geen beroepsprocedure, dan kan de werkgever een aparte schadeprocedure starten. Het UWV krijgt eerst de kans om zelf een beslissing te nemen over de schadeclaim. Wordt de claim afgewezen, dan kan de werkgever naar de rechter stappen om zijn recht te halen.

Welke schadeposten komen in aanmerking?

Wanneer een loonsanctie onterecht blijkt te zijn, kunnen verschillende schadeposten worden geclaimd:

  • Loonschade: Het loon dat ten onrechte tijdens de loonsanctie doorbetaald is, kan worden teruggevorderd van het UWV. Dit is doorgaans 70% van het gemaximeerde dagloon, tenzij in de cao of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt.
  • Kosten voor re-integratie: De verplichting om de werknemer te re-integreren blijft bestaan tijdens de loonsanctie. De kosten die hiervoor zijn gemaakt, kunnen worden geclaimd bij het UWV.
  • Juridische bijstand: Hoewel proceskosten niet altijd volledig worden vergoed, kunnen onder bepaalde omstandigheden de juridische kosten deels worden gecompenseerd, vooral wanneer er sprake is van complexe of bijzondere situaties.

Krijgt jouw organisatie te maken met een onterecht opgelegde loonsanctie? Uitgedokterd staat klaar om je te ondersteunen bij het opstellen van bezwaarprocedures en het berekenen van schade. Met onze expertise op het gebied van verzuimmanagement helpen we je snel en effectief actie te ondernemen.


Wil je meer weten over hoe wij je kunnen ondersteunen bij verzuim en het terugvorderen van onterechte loonschade? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Start typing and press Enter to search