Arbeidsdeskundig onderzoek

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een evaluatie uitgevoerd door een arbeidsdeskundige om de mogelijkheden en beperkingen van een werknemer met betrekking tot werk in kaart te brengen. Dit onderzoek helpt vast te stellen wat een werknemer nog kan doen ondanks eventuele beperkingen door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het doel is om passende werkzaamheden te vinden die de werknemer kan uitvoeren, of bij de huidige werkgever (eerste spoor) of bij een andere werkgever (tweede spoor).

Door middel van dit arbeidsdeskundig onderzoek worden de re-integratiemogelijkheden in kaart gebracht. Hierbij worden onderstaande vragen beantwoord:

  1. Is het eigen werk van betrokkene passend?
  2. Zo nee, is het eigen werk van betrokkene passend te maken?
  3. Zo nee, is er ander passend werk binnen de organisatie die betrokkene kan verrichten? 4. Zo nee, zijn er mogelijkheden richting ander passend werk bij een andere werkgever?

Wat is een arbeidsdeskundige?

Een arbeidsdeskundige is een professional die gespecialiseerd is in het beoordelen van de arbeidscapaciteit van werknemers in relatie tot hun gezondheid en de eisen van hun werk. De arbeidsdeskundige combineert kennis van arbeid, gezondheid en wet- en regelgeving om adviezen te geven over re-integratie en passende arbeid. Ze werken vaak samen met bedrijfsartsen, werkgevers, werknemers en re-integratiebureaus.

Wanneer arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt meestal ingezet in de volgende situaties:

  1. Langdurige ziekte: Als een werknemer langdurig ziek is en het onduidelijk is of en hoe hij of zij weer aan het werk kan.
  2. Re-integratiebehoefte: Bij re-integratie in het tweede spoor, wanneer terugkeer naar de huidige werkgever niet mogelijk lijkt.
  3. Als er sprake is van blijvende beperkingen
  4. Arbeidsconflicten: Bij conflicten over de mogelijkheden tot werkhervatting of als er twijfel bestaat over de passende werkzaamheden.
  5. WIA-aanvraag: Bij het aanvragen van een WIA-uitkering, om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen.
  6. In de ziektewet als al vroeg blijkt dat terugkeer niet mogelijk is

Nadelen arbeidsdeskundig onderzoek

Hoewel een arbeidsdeskundig onderzoek veel voordelen biedt, kunnen er ook enkele nadelen aan verbonden zijn:

  1. Kosten: Het onderzoek kan kostbaar lijken voor werkgevers, vooral als het regelmatig moet worden uitgevoerd. Echter de kosten voor een onderzoek zijn ongeveer net zo hoog als de kosten van een week verzuim
  2. Stress voor werknemer: De werknemer kan stress ervaren door de evaluaties en mogelijke veranderingen in werk en inkomen.
  3. Onafhankelijkheid: Soms kan er twijfel bestaan over de onafhankelijkheid van de arbeidsdeskundige, vooral als deze door de werkgever is ingehuurd. Echter een geregistreerde (en gecertificeerde) arbeidsdeskundige staat ingeschreven in een beroeps register en dient zich onafhankelijk op te stellen

Start typing and press Enter to search