Ontslag tijdens ziekte

Ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat zowel werkgever als werknemer akkoord gaan met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Dit kan ook tijdens ziekte. Beide partijen moeten de voorwaarden van het ontslag vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

  • Transitievergoeding: De werknemer heeft recht op een transitievergoeding, tenzij anders overeengekomen.
  • Uitkeringsrechten: Het is belangrijk om te controleren hoe het ontslag invloed heeft op het recht op een ww uitkering of een andere sociale uitkering.
  • Juridisch advies: Het is raadzaam voor de werknemer om juridisch advies in te winnen voordat de vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend.

Ontslag tijdens ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte geldt er een opzegverbod. Dit betekent dat de werkgever de werknemer in principe niet mag ontslaan. Er zijn echter uitzonderingen:

  • Wederzijds goedvinden: Zoals hierboven beschreven, kunnen werkgever en werknemer samen besluiten de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
  • Ontslag op staande voet: Bij ernstige misdragingen kan ontslag op staande voet plaatsvinden, ook tijdens ziekte.
  • Bedrijfseconomische redenen: Bij bijvoorbeeld een faillissement of reorganisatie kan ontslag mogelijk zijn, maar dit moet zorgvuldig juridisch worden onderbouwd.

Na twee jaar ziekte vervalt het opzegverbod en kan de werkgever, na goedkeuring van het UWV, de arbeidsovereenkomst beëindigen als de werknemer langdurig arbeidsongeschikt blijft.

Ontslag nemen tijdens ziekte

Een werknemer kan zelf ontslag nemen tijdens ziekte, maar dit heeft gevolgen voor de uitkering en de rechten:

  • Beëindiging Ziektewetuitkering: De werknemer verliest mogelijk het recht op een Ziektewet- of ww uitkering als hij/zij zelf ontslag neemt. Men noemt dit een benadelingshandeling en terug te vinden in artikel 25 van de ziektewet.
  • Werkloosheidsuitkering: De werknemer kan recht hebben op een WW-uitkering, maar deze kan lager zijn dan de Ziektewetuitkering en de aanvraag wordt strenger beoordeeld.
  • Transitievergoeding: De werknemer verliest het recht op een transitievergoeding bij vrijwillig ontslag.

Het is essentieel dat werknemers zich goed laten informeren over de financiële en juridische gevolgen voordat ze zelf ontslag nemen tijdens ziekte.

Start typing and press Enter to search