Wanneer is het een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval gebeurt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en leidt tot letsel van de werknemer. Dit kan variëren van kleine verwondingen tot ernstige ongevallen met blijvend letsel of overlijden. Het moet plaatsvinden tijdens werktijd en op de werkplek of tijdens werkgerelateerde activiteiten.
Bedrijfsongeval, wat nu?
Na een bedrijfsongeval:
- Zorg voor veiligheid en verleen eerste hulp.
- Bel medische hulp indien nodig.
- Meld het ongeval aan de werkgever.
- Registreer details zoals tijd, plaats, oorzaak en getuigen.
- Meld het ongeval binnen 24 uur bij de inspectie als er sprake is van een ziekenhuisopname, blijvende beperkingen of als er sprake is van een dodelijk ongeval.
Melden en schadevergoeding
Melden: Ernstige ongevallen (ziekenhuisopname, blijvend letsel, overlijden) moeten direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld.
Schadevergoeding: Werknemers kunnen recht hebben op vergoeding van materiële (medische kosten, verlies van inkomen) en immateriële schade (smartengeld). De werkgever kan aansprakelijk zijn als hij nalatig is geweest in het bieden van een veilige werkomgeving.
Rechten en plichten
Werknemer: Recht op veilige werkomstandigheden, medische zorg en schadevergoeding. Verplicht om ongevallen direct te melden en veiligheidsinstructies te volgen.
Werkgever: Verplicht om een veilige werkplek te bieden en ongevallen te registreren en te melden.
Aansprakelijkheid en arbeidsinspectie
Aansprakelijkheid: De werkgever is meestal aansprakelijk tenzij hij kan aantonen dat hij alle redelijke maatregelen heeft genomen of dat het ongeval door opzettelijk roekeloos gedrag van de werknemer is veroorzaakt.
Arbeidsinspectie: Moet worden ingeschakeld bij ernstige ongevallen zoals dodelijke incidenten, blijvend letsel, of ziekenhuisopname. Ze onderzoeken het ongeval en kunnen sancties opleggen bij overtreding van veiligheidsregels.
Door snelle en correcte actie bij een bedrijfsongeval kunnen de gevolgen worden beperkt en kunnen herhalingen worden voorkomen.