Casemanager

Wat is een casemanager?

Een casemanager is een professional die verantwoordelijk is voor het coördineren en beheren van zorg- en dienstverleningsprocessen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Casemanagers werken vaak binnen verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, welzijn, en arbeid om cliënten te helpen bij het navigeren door complexe zorgsystemen en bij het behalen van hun persoonlijke doelen.

Casemanager betekenis

De betekenis van een casemanager ligt in zijn of haar rol als coördinator en begeleider van het zorgproces. Een casemanager fungeert als een centrale contactpersoon voor de cliënt en zorgt ervoor dat alle benodigde diensten en zorgverleners op elkaar zijn afgestemd. Dit draagt bij aan een efficiënte en effectieve behandeling en ondersteuning.

Casemanager re-integratie

Een casemanager re-integratie begeleidt werknemers die langdurig ziek zijn geweest bij hun terugkeer naar werk. De casemanager ondersteunt zowel de werknemer als de werkgever tijdens het re-integratietraject, waarbij het doel is om de werknemer zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Dit omvat onder andere:

  • Opstellen van Re-integratieplan: Samen met de werknemer en werkgever een plan maken om de terugkeer naar werk te faciliteren.
  • Begeleiding en Advies: Het geven van advies over passende werkhervatting en het bieden van ondersteuning bij eventuele aanpassingen op de werkplek.
  • Monitoring en Evaluatie: Het regelmatig evalueren van de voortgang van de re-integratie en bijsturen waar nodig.

Casemanager arbodienst

Een casemanager binnen een arbodienst helpt bij het beheer van verzuim en re-integratie van werknemers. De casemanager werkt samen met bedrijfsartsen, werkgevers en werknemers om verzuim te verminderen en duurzame werkhervatting te bevorderen.

Wat mag een casemanager vragen?

Een casemanager mag vragen stellen die relevant zijn voor het verzuim en de re-integratie van de werknemer. Dit kan onder meer inhouden:

  • Het telefoonnummer en (verpleeg)adres waar uw zieke werknemer te bereiken is.
  • De vermoedelijke duur van het verzuim.
  • De lopende afspraken en werkzaamheden.
  • Of de werknemer onder het vangnet van de Ziektewet valt. Let op: hij hoeft niet te melden om welke categorie het gaat.
  • Of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval.
  • Of er sprake is van een verkeersongeval waarbij de schade verhaald kan worden op de veroorzaker.

Start typing and press Enter to search